Slut med systerskapet

Det är inte alls lätt att göra slut och särskilt inte när relationen varit så intensivt långvarig. Men nu är det sedan en tid tillbaka slut, eftersom jag inte orkar vara den som alltid är så förstående, lyssnande, förlåtande i en relation som saknar all ömsesidighet och jämlikhet.

 

Du säger att vi är systrar du och jag, att systerskapet oundvikligen kommer göra oss starkare och störta den här världen ner i avgrunden tillsammans. Men du ser bara dig själv och aldrig mig i din självcentrerade kamp mot dem som håller dig nere, mot dem som låter dig få veta att du är en andra klassens människa. Men vi delar liknande erfarenheter och smärta trots dess olika ursprungskällor. Vi skulle kunna delge dem för varandra och stötta varandra, men du är för upptagen med att se bara dig själv. Du avfärdar mig, min smärta och mina erfarenheter, för att du tror det på något vis underminerar dina egna, fastän du borde veta att det inte är sant.

 

Du säger att det finns primär- och sekundärförtyck, att din smärta är mer legitim än min trots att du aldrig frågat eller försökt att sätta dig in i hur jag har det. Men jag försvarar dig av ren solidaritet och omtanke samtidigt som jag gång på gång aldrig får något mer tillbaka än totalt ointresse. Och jag har förlåtit och förlåtit till den dag jag inte tyade mera och plötsligt insåg hur skevt allt faktiskt varit.

 

Du har glömt att ”vi” aldrig skulle handlad om att rangordna, utan att solidarisera sig över, mellan och under gränserna. Du glömde att ett ”vi” inte är lika med enbart ”jag”, att solidarisera sig betyder något helt annat än att bara se sig själv och samtidigt kräva av andra det man själv inte ger.

 

Jag har lärt mig att det är bästa att sky icke-ömsesidiga relationer, men ändå fastnade jag här. För att jag ville att det skulle vara du och jag, med systerskapet som vapen mot den här ruttna världen. Inte du och bihanget jag.

 

Men nu gör jag slut.

 

Farväl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s